Sunday, 10 October 2010

Penginapan Di London




***Press Release***
Homestay sudah tidak lagi beroperasi. Harap maaf.

Airport Transfer dan Lawatan Day Trip ke
Stonehenge, Bicester Village, Windsor Castle
dan lain-lain boleh diaturkan.
Sila email day.trips@yahoo.com
untuk makluman lanjut.
**********
Memang ramai orang kita, samada pelawat dari tanahair yang datang melancung atau untuk short course maupun pelajar di UK datang bertandang ke London. Apatah lagi sekarang AirAsia telah mula menyerang UK. London merupakan bandaraya yang wajib dikunjung sekiranya mereka datang ke negara ini. Tidak sah kedatangan mereka sekiranya tidak bergambar dengan mana-mana mercu tanda di kota London.

Apa yang menjadi masalah besar bagi pengunjung London ialah mendapatkan tempat penginapan yang bersesuaian di segi harga maupun kemudahan lain.

Kelebihan tempat penginapan yang saya offer:

1. Kadar sewa yang berpatutan. Jauh lebih murah dari hotel dan standard b&b.

2. Kemudahan memasak disediakan - dapur, periuk, rice cooker, pinggan, garam, minyak masak dan sebahagian rempah. Cuma perlu beli bahan utama memasak seperti beras, lauk dan sayur. Ini juga tentunya dapat menjimatkan kos makanan. Anda makan sebagaimana di tanahair. Tidak perlu bergantung kepada maggi sebagaimana yang biasa berlaku di kalangan mereka yang menginap di hotel.

3. Kedai-kedai daging dan makanan halal hanya walking distance dari tempat kediaman. Kalau anda ingin rehatkan diri dari dapur, terdapat banyak restoran dan take away berdekatan. Banyak pilihan yang halal, samada yang anda cari itu kari, pizza, kebab, fish&chips, semuanya tidak sampai sepernanak nasi dari rumah. Malah mereka boleh deliver ke pintu rumah.

4. Kemudahan membasuh pakaian juga disediakan. Tidak perlu membasuh pakaian di laundry yang agak mahal, atau recycle pakaian yang dipakai.

5. Kemudahan wireless internet disediakan dengan percuma. Walaupun anda berada di London, anda tidak terpisah dari dunia lain.

6. Mudah untuk mendapat panduan dan bantuan tentang tempat yang mahu diziarahi di London dan sebagainya.

7. Anda berada di rumah orang Melayu Islam. Tuntutan-tuntutan yang dikehendaki agama diperhatikan.

Kesimpulannya, walau berada di London, anda akan terasa seolah-olah berada di rumah sendiri, less pembantu rumah dan all those luxuries.
*

27 comments:

Anonymous said...

salam, welldone che mad...saya akan canang2kan blog ni...

selamat maju jaya

Rasol

Hajar said...

boleh saya tau kadar sewanya?

Ahmad Abdul Rashid said...

Hajar, Thanks for the enquiry. Kadar sewa terdapat dalam message di bawah.

Hajar said...

sorry tak perasan.ok nanti saya akan discuss ngan husband mmg dah lama teringin ker sana tapi mahal sgt dan tak biasa dgn negara asing.kalau ada tempat penginapan yang macam ni rasa selamat sikit.encik ahmad memang tinggal disana ke?

Ahmad Abdul Rashid said...

Sila email tinggal247@yahoo.com for further info.

nikshasha said...

en. ahmad,
we had a pleasant stay in Home & Away guest house. both my sisters yang dok ur place b4 people from edinburgh tu pon kata ur place is very convenient.

i suggest u masukkan address in ur blog nih address utk yang teringin mc donalds halal which is just 15-20 mins drive from ur place. as not many people are aware of it. yang dah lama tak balik msia terubat laa skit dgn Mc D halal... only chicken products je halal...beef tak halal.

i guess..u have gotten the address from my sisters.

alhamdulillah through my fotopages many friends tau bout ur place.

salam....nik
http://leedsdanial.fotopages.com

Ahmad said...

Wsalam Nik,

Thanks for your kind comments here as well as in your fotopages. Begitu juga dengan cadangan yang dikemukakan.

It was a pleasure to have you and family staying at the guest house.

Saya sedang cuba untuk menjadikan blogspot ini untuk menjadi lebih informative kepada orang kita yang berkunjung ke London. Info spt McDonald halal tu pun akan saya masukkan. Dalam masa yang sama saya sedang finalisekan pamplet yang akan diberikan kepada guests sebagai panduan menginap di London.

Wassalam

orangrawa said...

salam....dapat ur blog from my frens. Very informative sebab I memang suka travel dan plan ke London soon.

Nanti I link kan ke blog mine so ramai orang akan lebih tau the most affordable place in London

Delia said...

Good for people to know.

Seluang said...

Assalamualaikum En. Ahmad,
Ada ke bilik untuk single traveller?

Thanks.
Fuad, Shah Alam

Seluang said...

Assalamualaikum En. Ahmad,
Ada ke bilik untuk single traveller?

Thanks.
Fuad, Shah Alam

Ahmad said...

Wsalam sdr Fuad,

Bilik boleh ditempah oleh single traveller juga at slightly reduced rates.

Sila email tinggal247@yahoo.com for further info.

Wassalam

Anonymous said...

saya penah nyewa kat sini jun 2007 dgn famili and jun 2008 dgn adik bradik

the place and services are great!!
and the rent murah n bebaloi:p

-zam-

Anonymous said...

Saya menginap di sini antara 25 Apr hingga 1 May 09. Hopitality tuan rumah En Ahmad superb. Very felxible. Lokasi yang sesuai, kemudahan transport, kedai keperluan harian dan kawan yg tidak terdapat hooligans spt kawasan perumahan lain. Jutaan tk En Mat.

Ihsan sekeluarga

Kalthom said...

Saya dan suami ada cita-cita nak ke London. Masalah nya saya tak tahu dan tak pasti cara nak jalan-jalan di sana - takut sesat. En Ahmad ada ke orang yang boleh guide ke kalau kami ke sana. Dari Airport tu mungkin boleh pergi rumah sewa En Ahmad. Tapi masa nak pergi jalan-jalan tu yang tak reti. Harap mendapat jawapan dan tunjuk ajar dari En Ahmad. Terima kasih

Ahmad said...

Saya rasa berjalan-jalan di London ni mudah saja, berbanding dengan KL. Public transport, bas maupun tube (underground train) amat bagus. Setakat ini semua guests di Home & Away GH tiada masalah travel di sini. Saya cuma perlu bagi sedikit panduan sebelum mereka travel.

Kalau perlu orang temankan, mungkin boleh employ students kat sini. Saya agak perlu bayar mereka sekitar £5 per hour. Minimum wages di UK £5.75 per hour. Kalau mahu chauffeur, £20 per hour.

Hawk said...

Saya rasa kalau anda perlukan Tour Guide atau perlukan orang untuk bwk jalan jalan dekat area london..contact la saya..i will tell you in details..

Anonymous said...

Dear En Ahmad,

Saya dan dua anak saya akan ke London pada 30 September hingga 17 October 2009. Kemungkinan besar saya akan tinggal at your guest house. We might be going to Italy on 5th - 9th October and the balance of the day will be putting at your place, boleh ke?

Ahmad said...

Salam Anonymous,

Boleh emailkan saya enquiry anda? Email address : tinggal247@yahoo.com.

Wassalam
Ahmad

Hafidz Kamaruddin aka HPP said...

great service here!

iniAmin said...

Alhamdulillah saya dan keluarga telah menetap di sini selama kira-kira 6 hari di rumah penginapan ini...

Kami sangat berpuas hati dengan keadaannya, terasa seperti duduk dirumah sendiri walaupun sebenarnya jauh dinegeri orang..

Kadar sewa yang murah, keadaan bilik yang selesa, boleh dikongsi empat beranak.. Boleh memasak makanan sendiri, boleh membasuh pakaian sendiri, semuanya banyak menjimatkan kos saya yang low-budget traveller ni...

Kedudukan berdekatan dengan Tube station juga sangat memudahkan... terima kasih pada encik Ahmad yang sangat baik hati serta puan Sarina, dan anak-anak mereka Muadz dan Syakila...
Semoga dapat berjumpa lain kali, halalkan segala terlebih dan terkurang...
Terima kasih;

Truly;
Amin Inteam
www.iniamin.blogspot.com
iniamin7@gmail.com
www.inteam.com.my

Ahmad said...

Sdr Amin,

Thanks for your kind comments. Saya amat bertuah menerima sdr dan keluarga sebagai tetamu di sini.

Wassalam
Ahmad

Mdmat said...

Assalamuailaikum ...En Ahmad,

Sy berminat untuk myewa tmpt penginapan ini pd 05jun-10june 2010.Sy akan kesana bersama family,jika tiada sebarang masalah sy hrp en ahmad dpt confirmkan tmpt penginapan ini pd sy secepat mgkn, bserta harga penyewaan,atau hal2 y berkaitan dgnnya.

Wasalam...

Ahmad said...

Wsalam sdr Mdmat,

Sila email enquiry sdr ke tinggal247@yahoo.com.

Wassalam
Ahmad

mummy Darin said...

nice one, akhirnya jumpa juga apa yang saya cari, boleh plan dgn family ke sana terima kasih pada en Ahmad ...

Ahmad said...

You are welcome Mrs Darin. Sila email for further enquiry.

Ahmad said...

You are welcome Mrs Darin. Sila email for further enquiry.

 
Free counter and web stats